اسلام و سکولاریزاسیون (۲)

اسلام و سکولاریزاسیون (۲) نوشته: اولیویه روآ برگردان: رضا جاسکی تعداد کلمات:۵۵۸۰ اشکال عملی لائیسیته: تاریخ و جوامع جهان اسلام   در واقع، مورخان و مردم‌شناسان اشاره می‌کنند که اسلام هم از نظر سیاسی و هم جامعه‌شناختی سکولاریزاسیون را تجربه کرده است. این اعتقاد به اندازه‌ای غنی و پیچیده است که می‌توان آن را در…

اسلام و سکولاریزاسیون (۱)

اولیویه روآ یکی از اسلام‌شناسان بزرگ دنیاست که تاکنون کتاب‌ها و مقالات زیادی در مورد اسلام نگاشته است. او با با نظرات بسیاری از صاحب‌نظران و پژوهشگران اسلامی ایران آشنایی دارد. از وی تاکنون چند کتاب به فارسی منتشر شده است. متن زیر ترجمه بخشی از کتاب «اسلام در مواجهه با سکولاریسم» می‌باشد. با وجود…

ارواح چپ

از جمهوری دمکراتیک خلق یمن تا مقر نیروهای القاعده و داعش. از صدور انقلاب سوسیالیستی تا انقلاب اسلامی. بر سر مردم یمن در عرض نیم قرن گذشته چه رفته است؟ آیا کسی ظهور جنبش چپ منطقه، جنگ ظفار، وضع فوق‌العاده عدن، بریتانیایی‌هایی که بسرعت منطقه را رها نمودند،.. را بیاد دارد؟ آیا در جامعه کنونی…

حق رأی همگانی، یک پیروزی هنوز ناتمام

زمانی طیب اردوغان دموکراسی را به یک سفر با اتوبوس (بنا به روایتی دیگر تراموای) تشبیه نمود، «وقتی که من به ایستگاه خودم رسیدم، از آن پیاده می‌شوم». با توجه به حوادث اخیر ترکیه، به نظر می‌رسد که اردوغان به ایستگاه آخر خود رسیده باشد. اما آیا فقط اردوغان است که در حال پیاده شدن…

دولت ملی: تداوم یا ورا-تجربی؟(۴)

در قسمت آخر بررسی رازمیک کوچیان از مسأله دولت ملی ، وی نگاهی به نظریه « وضعیت استثنایی» جورجیو اگامبن دارد. رازمیک کوچیان، دانشیار جامعه‌شناسی دانشگاه سوربن پاریس است. متن زیر بخشی از کتاب وی به نام قلمرو چپ است که ما قبلاً نیز بخش‌هایی از آن را منتشر کرده‌ایم. دولت ملی: تداوم یا ورا–تجربی؟(۴)…

دولت ملی: تداوم یا ورا-تجربی؟(۳)

در این قسمت از بررسی مسأله دولت ملی ، رازمیک کوچیان نگاهی به مسأله چپ نو چین ونظریات وانگ هوی دارد. رازمیک کوچیان، دانشیار جامعه‌شناسی دانشگاه سوربن پاریس است. متن زیر بخشی از کتاب وی به نام قلمرو چپ است که ما قبلاً نیز بخش‌هایی از آن را منتشر کرده‌ایم. دولت ملی: تداوم یا ورا–تجربی؟(۳)…

دولت ملی: تداوم یا ورا-تجربی؟(۲)

در ادامه بررسی رازمیک کیوچیان از مسأله دولت ملی ، وی نگاهی به مسأله اروپا ونظریات هابرماس و بالیبار دارد. رازمیک کوچیان، دانشیار جامعه‌شناسی دانشگاه سوربن پاریس است. متن زیر بخشی از کتاب وی به نام قلمرو چپ است که ما قبلاً نیز بخش‌هایی از آن را منتشر کرده‌ایم. دولت ملی: تداوم یا ورا–تجربی؟(۲) نوشته:…

در باره بحران یونان و حوزه یورو (۳)

«یورو اروپا نیست». ولفگانگ اشتریک معتقد است این موضوعی اساسی برای تجزیه و تحلیل دقیق مذاکراتِ بدهی یونان است. مدیر مؤسسه ماکس پلانک کلن برای مطالعات جوامع، توضیح می‌دهد که « معادله بین اتحاد پولی واروپا، بطور ساده یک موضوع ایدئولوژیک است، و در خدمت پنهان کردن منافع ملال‌آور» است. منافع کشورهای شمال اروپا در…

در باره بحران یونان و حوزه یورو (۲)

در ادامه بررسی بحران یونان و حوزه یورو، فردریک لوردون ، اقتصاددان، نویسنده و یکی از مسئولین مرکز ملی پژوهش‌های علمی فرانسه، به مسأله خروج چپ از حوزه یورو می‌پردازد. اخیراً، در طی مباحث مربوط به خروج یونان از حوزه اروپا (Grexit) ، اوئن جونز نویسنده انگلیسی در مقاله‌ای در گاردین، ایده خروج چپ از…

در باره بحران یونان و حوزه یورو (۱)

در ادامه بررسی بحران یونان، پری اندرسون تاریخدان، جامعه‌شناس و نویسنده انگلیسی به بررسی بحران یونان و شکست سیریزا در مقابله با حوزه اروپا می‌پردازد. افتضاح یونانی   نوشته: پری اندرسون برگردان: رضا جاسکی تعداد کلمات: ۱۸۷۶ بحران یونان امیزه‌ قابل پیش‌بینی از خشم و خود–رضایتی در اروپا را برانگیخته است، یا سوگوار از خشونتِ…

تشریح بحران بدهی یونان با کمک نمودار و نقشه

در طی سال‌های اخیر معضل بدهی‌های یونان سرتیتر خبرهای روز و یکی از موضوعات اصلی بحث و گفتگوها در سطوح مختلف، از شوهای تلویزیونی گرفته تا کنفرانس‌ها و سیمینارهای کاملاً تخصصی، بوده و هست. در اروپا تقریباً اکثر افراد، مسأله بدهی‌های یونان را تجزیه و تحلیل نموده و در مورد چگونگی حل آن نظر دارند.…

دولت ملی: تداوم یا ورا-تجربی؟

در سال‌های اخیر ما شاهد قدرت گرفتن احزاب و سازمان‌های سیاسی نه فقط در اروپا بلکه در دیگر کشورهای جهان هستیم. در اروپا، احزاب ناسیونالیستی در انتخابات اخیر پارلمانی کرسی‌های هر چه بیشتری را به خود اختصاص داده و در نظرسنجی‌های مختلف ارا زیادی را کسب نموده و خواهند نمود. حتی در کشورهایی که احزاب…