جامعه مدنی، دموکراسی و هژمونی

[download id=”1882″] اگر اسلامگرایان، فاشیست‌ها، ناسیونالیست‌های هندو، ناسیونالیست‌های مسیحی و …از نفوذ خود در جامعه مدنی به عنوان سکوی پرتاب خویش به سمت قدرت استفاده می‌کنند، آنگاه این تئوری که «جامعه مدنی مخالف استبداد است»، دچار مشکل جدی است.

ما، سینکلر،و جنگل

[download id=”1874″] هنگامی که سینکلر کتاب جنگل را در سال ۱۹۰۶منتشر کرد قصدش جلب توجه مردم آمریکا به وضعیت بردگان جدیدی بود که نام مهاجر داشتند. جک لندن کتاب او را «کلبه عمو تامِ بردگی کار مزدی» نامید، اما نتیجه انتشار مقالات و کتاب جنگل، آن چیزی نشد که قصد او بود.

دیجیتال دموکراسی؟

[download id=”1854″] نوشته: اولف بیرلد، ماری دمکر، صوفی بلومبک، لین سندبری.برگردان: محمود شوشتری موقعیت احزاب سیاسی جاافتاد ه (سنتی) در اذهان شهروندان جهان غرب ضعیف شده، آن هم درشرایطی که موجِ پوپولیسم هر روز بر بخشی وسیعتر از عرصه سیاسی چیره میشود. تحولی کهبسیاری بیم آن دارند که نه تنها اعتماد و باور به احزاب…

چپ و خشونت

[download id=”1829″] معروف است که پس از اشغال پاریس توسط المانی‌ها در جنگ دوم جهانی، روزی یک افسر گشتاپو به آپارتمان پیکاسو سر می‌زند. افسر از دیدن تابلوی گورنیکا و« آشفتگی» و خشمی که در آن اثر دیده می‌شود یکه می‌خورد و از پیکاسو می‌پرسد: «این کار شماست؟» پیکاسو پاسخ می‌دهد «نه، این کار شماست!»…

چرا من چپگرا هستم؟

[download id=”1822″] از مزاحِ تاریخ این که، «تغییر» که شعار اصلی چپ بود در جشن سقوط یکی از مظاهر اصلی‌اش خوانده ‌شد. کلاوس ماین خواننده اسکورپیونز نغمه «نسیم تغییر» را در جشن پیروزی سقوط دیوار برلین و فروپاشی سوسیالیسم واقعاً موجود خواند. اهنگی که نسیمِ تغییر و گلاسنوست را در پارک گورکی و در کنار…

ناسیونالیسم از راه دور

[download id=”1814″] در یکی از روزهای سرد و تاریک پاییز سوئد در سال ۲۰۰۴، به هنگام تماشای مسابقه تیم فوتبال مردان سوئد و کرواسی با پدیده عجیبی روبرو شدم. استادیوم مملو از تماشاچیان سوئدی و تعداد کمی از طرفداران تیم میهمان بود. در قسمتی که من و تنی چند از آشنایان نشسته بودیم فقط طرفداران…

اتنیکی یا ملی؟

[download id=”1808″] یکی از عواملی که تجزیه یوگسلاوی را سرعت بخشید شناسایی استقلال اسلوونی توسط هلموت کوهل در اوایل دهه ۱۹۹۰ ، بر خلاف توصیه اکثر کشورهای دوست آلمان بود. در این زمان وزیر خارجه اتریش، الویس موک، و هلموت کوهل مشترکا تصمیم به شنا کردن در خلاف جهت جریان آب نمودند. با توجه به…

شکاف در جنبش چپ

[download id=”1802″] در مقاله کارنامه ملی از چهار شیوه متفاوت برخورد جنبش مارکسیستی با مسأله ملی در اواخر قرن نوزده و ابتدای قرن بیستم نام برده شد. لازم به تذکر است که به جز این چهار گروه که خواهان حل مسأله ملی بودند، گروه پنجمی در جنبش کارگری به شکل ناسیونالیسم افراطی ملت برتر نیزوجود…

کارنامه ملی

[download id=”1796″] بیش از نیم قرن پیش زمانی که چارلز تیلی می‌خواست حول ناسیونالیسم و ملت تحقیق کند به این نتیجه رسید که ملت یکی از «گیج‌ترین و جدل‌امیزترین» مباحث در عرصه سیاسی است از این رو ترجیح داد به پژوهش در باره موضوع پیچیده دولت بپردازد. صحت قضاوت تیلی در مورد واژه‌های جدل‌امیز ملت،…

کدام چپ؟

[download id=”1790″] امیل شارتیه (معروف به آلن) روزنامه‌نگار و فیلسوف فرانسوی، یک قرن پیش نوشت:«هنگامی که از من پرسیده می‌شود آیا شکاف میان احزاب چپگرا و راستگرا، انسان‌های چپگرا و راستگرا، هنوز دارای معنا و مفهومی است، نخستین نکته‌ای که به ذهنم می‌رسد این است که شخصی که چنین پرسشی را مطرح می‌کند، مسلماً چپگرا…

تبعیض یا ستم؟

[download id=”1778″] در سند پیشنهادی «راستاهای عمومی» در بخش «غلبه بر تبعیض» از جمله آمده است:«…تمام شهروندان باید از حقوق برابربرخوردار باشند و هیچ فردی نباید به خاطر جنسیت، تعلق اتنیکی، عقیده و ایمان، موقعیت طبقاتی، باورهای سیاسی، دینی و اتئیسم از امتیازی برخوردار و یا محروم شود »

ما که هستیم؟

[download id=”1772″] در سند پیشنهادی «راستاهای عمومی» از جمله آمده است: «ما بخشی از جنبش تاریخی چپ ایران و جهان هستیم…ما …از حقوق، منافع و مطالبات کارگران، زحمتکشان و تهی‌دستان در مقابل تعرض سرمایه و از خواسته‌های دمکراتیک طبقه متوسط جدید (معلمان، پرستاران، پزشکان، کارمندان دولت، وکلا، کارمندان بخش خصوصی و ….) کشور دفاع می‌کنیم.»

سرگشتگی در باره یک مفهوم

[download id=”1766″] اگر به گفته ‌های هرودوت، مورخ معروف یونانی، باور کنیم ایرانیان نقش منفی کوچکی در برپایی دموکراسی در اتن داشتند. در حدود ۲۵۰۰ سال پیش داریوش بزرگ برادر خود ارتافرنس (ارتافرن نیز نامیده شده است) را والی سارد کرد. در همین زمان هیپیاس نوه بقراط نزد ارتافرنس آمد و از او خواست تا…

یکی بر سر شاخ،بن می‌برید

[download id=”1760″] گفته می‌شود ولتر که در تمام طول عمر توانسته بود دشمنان زیادی برای خود بتراشد به هنگام مرگ از سوی کشیشی که بر بالین مرگش حاضر بود دعوت می‌شود تا از شیطان برائت کند. او که دئیست، و به داشتن عقاید ضدکلیسایی‌اش معروف بود، در پاسخ می‌گوید: «الان زمان مناسبی برای دشمن جدید…

یک گزارش ناتمام (۳)

[download id=”1753″] اخیراً مجله تایم در نیویورک گرتا تونبرگ ۱۶ ساله را به عنوان یکی از شخصیت‌های بانفوذ دنیا در کنا دونالد ترامپ، پاپ فرانسیس و افراد مهم دیگر دنیا معرفی کرد. همه چیز با یک اعتصاب مدرسه در ماه اوت ۱۹۱۸ آغاز شد. او روزهای جمعه هر هفته به جای رفتن به مدرسه در…

یک گزارش ناتمام (۲)

[download id=”1747″] چند ماه قبل از انقلاب اکتبر، لنین در سفر معروف و تاریخی خود با قطار از چند کشور از جمله از سوئد عبور نمود. او در طی اقامت بسیار کوتاه خوددر استکهلم با رهبران حزب کمونیست سوئد چند دیدار داشت. گفته می‌شود در یکی از ملاقات‌ها در هتل معروفی در استکهلم دربان هتل…

چپ: نوسان در میان بیم و امید

[download id=”1735″] آخرین جملات روزا لوکزامبورگ قبل از مرگش چنین بود: »تاریخ با سنگدلی گام به گام به سمت پیروزی نهایی می‌رود.« بعد از او چه گوارا به هنگام دستگیریش در بولیوی در اکتبر ۱۹۶۷ قبل از به قتل رسیدنش در مقابل قاتلین خود اعتراف به شکست نمود اما افزود که انقلاب را نمی‌توان متوقف…

«نگاهی به شاه»کار میلانی

[download id=”1727″] عباس میلانی در سال‌های اخیر در مورد شخصیت‌های معروف ایرانی چند کتاب را به رشته تحریر در آورده است. اولین آن» معمای هویدا» بود. کتابی که نام او را بر سر زبان‌ها انداخت. بنا به گفته خودش از همان زمان به فکر نوشتن کتابی در مورد شاه افتاد و کار بر روی آن…

اختراع آینده (فصل هفتم)

نوشته: نیک سرنیسک، آلکس ویلیامز ترجمه: محمود شوشتری در مبارزات اخیر ما شاهد موفقیت‌های کوچک با وجود بسیج‌های بزرگ هستیم. در اینجا چپ باید به این پرسش ناخوشایند اما لازم پاسخ دهد: چه اشتباهی رخ داد؟ مدتها قبل روزا لوکزامبورگ تذکر می‌دهد از انجا که بتواره‌سازی «نتایج انی» در پی آن است که توازن قوای فعلی را…